Catalyst Balkans Blog

Северна Македонија донира 2018.

Фондација „Catalyst Balkans“ Србија и Здружение „ХОРУС“ Скопје веќе пет години партнерски работат на собирање на податоци за филантропијата во Република Северна Македонија. Во периодот од 1-ви јануари до 31-ви декември 2018-та година се забележани 581 случај на донирање во Северна Македонија со вкупна вредност на донациите од 2.001.676 евра. Скопскиот регион традиционално покажува најголем Read more

November 18, 2019

Причини за донирање: Размислување што ги прави луѓето филантропи

Во досегашните написи во нашиов блог дискутиравме за различните начини преку кои кои можеме да ги оствариме нашите филантропски заложби овде, на Балканот и било каде на друго место.  Можете да донирате на ,,мал” и ,,голем” начин (да, често го споменувам ова, но е мошне важно да се запомни!). Навраќајки се на нашата дефиниција за Read more

October 28, 2016

Трчање за филантропија: Собирање на средства и подигнување на свеста преку учество во трки

На нашиов блог постојано истакнуваме дека постои цел спектар на филантропски активности: можете да огранизирате големи настани како би собрале средства за одредена цел, или пак преку мали добротворни акции да направите голема промена во животот на луѓето. Во ова издание, ќе се осврнеме на тоа како можете да искористите еден од тие големи настани Read more

October 28, 2016

Разбирање на филантропијата: Српско издание

Во текот на наредните месеци, ќе објавиме неколку нови извештаи за филантропијата во регионот. За почеток, овој блог ќе го посветиме на неодамна објавениот извештај за српската филантропска сцена. Фокусот на нашата работа е прибирањето на податоци за филантропските активности во регионот и нашите годишни извештаи претставуваат значаен ресурс за тоа кој донира, кому донира Read more

September 30, 2016

Ритамот на филантропијата

Добротворните концерти меѓу најдобрите и најпопуларните форми на филантропски настани  кои се организираат ширум светот. Овие настани претставуваат одлична можност преку која граѓанските организации можат да ја вклучат и да се поврзат со целната група. Концертите даваат доволна флексибилност земајќи ја в предвид големината на вашата организација и тимот за прибирањена средства – од концерт Read more

September 19, 2016