Učenje filantropije: Prilike za podršku i umrežavanje u Regionu

Iako ulazimo u letnje mesece, izgleda da nema usporavanja u radu mnogih fondacija i organizacija u Regionu koje su fokusirane na unapređenje filantropije iz lokalnih izvora i prikupljanja sredstava.

Sve ovo izgleda kao dobra prilika da damo jedan skraćeni prikaz aktivnosti koje će se odvijati tokom leta a i u jesen, kako bismo bili sigurni da ćete ove događaje staviti na vaše kalendare.

 

Akademija održivosti

Ukoliko radite ili volontirate u maloj lokalnoj organizaciji ili neformalnoj inicijativi u jednoj od pet zemalja na Balkanu, postoji mogućnost da prođete obuku planiranja projekata i tehnike lokalnog prikupljanja sredstava kao deo prvog kruga Akademije održivosti koju organizuje SIGN mreža.  Ovaj šestodnevni kurs prima 30 učesnika iz 15 organizacija iz svake od pet zemalja:  Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.  Organizacije koje učestvuju na akademiji takođe imaju priliku da iskoriste novostečene veštine  tako što će se kvalifikovati za “challenge” grant  zasnovan na sredstvima prikupljenim lokalno tokom  perioda mentorstva i podučavanja u okviru akademije.

Ukoliko ste zainteresovani i želite da se prijavite, rok (1. jun) se približava.  Više detalja i obrazac prijave možete naći na vebsajtu svakog člana SIGN-a:

 

Predstojeći događaji vezani za učenje i umrežavanje

Obuka za savetnike o filantropiji: Ja sam trenutno u Bratislavi na obuci u okviru projekta INSPIRE (Inicijative za stratešku filantropiju i inteligentne resurse), regionalnog projekta Rumunskog udruženja za resurse lokalne zajednice (ARC), i zajedno sa ostalim organizatorima obuka za izgradnju kapaciteta iz Zapadne Evrope radim na regrutovanju i obučavanju stručnjaka za razvoj filantropije da postanu Savetnici za filantropiju — prvi u Regionu – koji direktno rade sa individualnim donatorima i fondacijama u cilju unapredjenja njihove prakse doniranja/davanja. Trener, Fenella Rouse, nudi izvanredno stanovište o tome kako treba raditi sa individualnim donatorima kako bi im pomogli da što više strateški razmišljaju o svojim donacijama i budu efikasniji.  Očekuje se da sledeći krug ove obuke  bude organizovan u Beogradu u oktobru, a zainteresovani polaznici mogu više da saznaju od Aline Porumb.

VI Konferencija Evropske istraživačke mreže o filantropiji (ERNOP): Iako je možda kasno da se organizujete da ove godine učestvujete u radu ove Konferencije, ona se održava u Litvaniji, od 11.-12.jula pod nazivom “Izazovi istraživanja o filantropiji: nove i transnacionalne perspektive” i obećava izvanredne podatke i analizu ključnih trendova i pitanja iz sveta evropske filantropije i fondacija. Za više informacija vidite ERNOP vebsajt ili pogledajte pod programom.

Istočnoevroski forum davalaca grantova (GEF): Domaćin ovogodišnjeg, 18. po redu GEF foruma je South Eastern European Indigenous Grantmakers Network (SIGN Network) koji će se održati od 16. do 18. oktobra u Beogradu, SrbijaMisija GEFa je da unapredi podršku, učenje, umrežavanje i saradnju medju davaocima grantova u cilju promovisanja civilnog društva.  Forum će putem platforme koja će donatorima pružiti priliku da razmatraju svoje inicijative u davanju grantova,  pomoći i inspirisati učesnike i ohrabriti ih za nove aktivnosti.  Ovo je uvek odlična prilika da se uporede iskustva i istraže izazovi sa kojima se sector suočava. Ovogodišnja tema foruma je transparentnost i sasvim je sigurno da ćemo svi mi imati mnogo toga novoga da naučimo.

Radionica za izgradnju kapaciteta i razmenu stručnih iskustava Evropskog udruženja za prikupljnje sredstava (EFA): Ove godine od 14.-15.novembra u Rimu. Iako su EFA dogadjaji generalno rezervisani za članove, ili one koji uživaju status saradnika ili posmatrača, Radionica za izgradnju kapaciteta je namenjena liderima nevladinih organizacija iz zemalja Cenralne i Istočne Evrope gde je prikupljanje sredstava još uvek na početnom stadijumu razvoja i gde ne postoje zvanična udruženja za prikupljanje sredstava.  Više informacija možete naći ovde.

 

Naučite o filantropiji preko M.O.O.K.

Pitate se šta je M.O.O.K.?  To je Masovni otvoreni onlajn kurs, i prvi put se nudi kurs iz filantropije.  

Mada je ova fantastična ideja LearningByGiving Fondacije poprilično okrenuta filantropskom sektoru SAD, svako od nas iz ovog regiona bi mogao dosta da nauči.  Kurs počinje 15. jula tako da vas pozivam da iskoristite ovu priliku, pratite ovaj kurs i naučite kako i zašto bitni filantropi SAD-a doniraju.

 

Čitanje i učenje

Postoji nekoliko blogova koje koristim kao izvor za filantropiju i mislim da iz svakog ima šta da se nauči.  Postoje dva bloga u kojima od nedavno uživam a koji su fokusirani na Region,a to su:

Ksenija Graovac iz BCIF-a koja piše redovan blog za veb sajt o socijalnom uključivanju srpske vlade, a opšta tema njenog rada je filantropija. (Blog je samo na B/C/M/S jeziku)

Bob Ozborn koji već dve godine piše blog o NVO i mreži civilnog društva u Srbiji, često ga ažurira i daje ideje u svojim postovima.

Ukoliko znate za još neke blogove koji se bave filantropijom i fokusirani su na Balkan, molimo vas da podelite linkove sa nama tako da ih možemo profilisati u nekom budućem postu.

About author

client-photo-1

Nathan Koeshall